logo

L.D."STRIJELAC 2000" JEŽEVO

 

   

LD "STRIJELAC 2000 " - JEŽEVO

Lovačka udruga i adresa

Lovačka udruga „STRIJELAC 2000“ Ježevo
Sportska 35, 10370 Dugo Selo

Osobe za kontakt Predsjednik: Robert Horvat, 098/739 990
Tajnik: Damir Puhalović, 092/1539 777
E-mail i www  
Broj i naziv lovišta I/145 "Črnec - Ježevečki Čret" karta-lovista-icon KARTA LOVIŠTA.pdf
Površina (ha) / Lovna površina (ha) 3737 ha / 3104 ha
Vrsta divljači Kapacitet lovišta Sadašnji broj Godišnji plan odstrela
Srna 79 57 16
Zec 115 83 36
Fazan 214 117 100
200      
   
Od ostale divljači javljaju se Divlja svinja, Jazavac, Čagalj, Lisica, Kuna, Ptice grabljivice
Vrijedne trofeje Srnjak - zlatna medalja, srebna medalja, brončana medalja
Lovački dom i ostali objekti Lovačko društvo posjeduje lovački dom.
Ostalo (što nudi lovačka udruga)  
Kulturni i drugi sadržaji u okolici

 

Obavijesti iz Lovačke udruge    


Fotogalerija
 

Ukratko o udruzi

Lovačka udruga osnovana je 2000. godine i ima 47 članova.

O udruzi
Iako nešto drugačijeg naziva, LD "Strijelac 2000" Ježevo vuče korijene još iz davne 1945. godine kada je u mjesecu srpnju održana osnivačka skupština u Velikoj Ostrni i osnovano LD "Strijelac" Ježevo.
Iako je 2000. godine došlo do preregistracije Društva, temelji nisu poljuljani pa je Društvo nešto izmijenjenog naziva nastavilo s tradicijom lovstva. Trenutni predsjednik Društva je Josip Rustambeg, a Društvo gospodari lovištem veličine 3700 hektara, od čega je 3100 hektara lovne površine, koja se, kažu, smanjuje iz godine u godinu. Razlog tome, objašnjavaju lovci, leži u urbanizaciji. Unatoč toj činjenici, koja muči skoro pa sva lovačka društva, ono se ne da pokolebati. Nepokolebljivost dokazuju i time što Društvo nije imalo svoju lovačku kuću sve do 2006. godine, kada im je općina Rugvica darovala zemljište pa su uz kredit Hrvatskog lovačkog saveza te vlastitim sredstvima sagradili lovačku kuću koja je sada ponos svih članova ovog društva. Društvo trenutno broji 45 članova, a prosječna starosna dob je 50 godina te ističu da su otvoreni za primanje novih članova, posebice onih mlađih koji bi jednog dana mogli nastaviti s tradicijom. Odaziva mladih baš i nema, a vjeruju kako je razlog tome što lovac više ne predstavlja samo osobu koja ide u lov već za sobom povlači mnogobrojne radne, ali i financijske obaveze. Upravo su očuvanje okoliša, hranjenje i briga za životinje neke od tih aktivnosti s kojim se lovci svakodnevno susreću. Posebno naglašavaju sve važniju brigu za okoliš pa se redovito organiziraju radne akcije čišćenja lovišta od krupnog otpada i smeća. Osim toga, za lovce su obavezne radne akcije na izgradnji i održavanju lovno gospodarskih objekata - čeka i hranilišta te uzgoja kukuruza za zimsku prehranu divljači.
U lovnoj osnovi ovog Društva nalazi se srna, fazan, zec, a u posljednje vrijeme sve je češća i crna divljač, odnosno divlja svinja, kao i grabežljivci - čagalj koji nanosi velike štete plemenitoj divljači. Do sada čaglja nije bilo na ovom području, a u Društvu to povezuju sa sve češćom nomadskom ispašom ovaca. Isto tako napominju da je prijašnjih godina bilo više divljači za odstrel, ali da su intenzivna poljoprivredna obrada i korištenje pesticida učinili svoje. Lovci naglašavaju da veliki problemi nastaju i zbog toga što je lovište isprepleteno cestama pa dolazi do čestih naleta na srneću divljač. Velike štete, posebice divljih svinja, događaju se i na poljoprivrednim usjevima. Na sreću, Društvo u posljednje vrijeme to kompenzira policom osiguranja. Iako su suočeni s brojnim izazovima novoga vremena, lovnik i dopredsjednik Stjepan Jambrišak te tajnik Dražen Cimaš ističu nadu za očuvanjem dugogodišnje tradicije lovstva.

A.K.